Edinilecek mülkün seçimi ve satıcı firma ile fiyat üzerinde anlaşmaya varılmasının ardından, alıcı ile satıcı arasında satış bedeli, ödeme ve teslim koşulları ile gayrimenkulün özelliklerini içeren bir satış sözleşmesi imzalanır.
KKTC vatandaşı olmayanların Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul satın alabilmeleri için KKTC Devletinden “Gayrimenkul Alım İzni” almaları gerekmektedir. Bu prosedürün tamamlanması 3-6 ay sürer.
Sözleşmenin imzalanmasını müteakip, Sözleşme Bedelinin yüzde 0,5’i olan Damga Ücreti, sözleşmenin imzalanmasını müteakip 21 gün içinde Vergi Dairesine ödenmelidir. Bu nedenle, sözleşme finansal olarak meşru hale gelir.
Satış Sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 21 gün içinde Tapu Müdürlüğü’ne de tescil ettirilmelidir.
Alıcı, satılan gayrimenkulün hiçbir şekilde üçüncü kişilerin tasarrufunda olmayacağını belirterek sözleşmeyi Tapu Müdürlüğü’ne tescil ettirir ve mülkiyet hakkı yasal hale gelir.
Ek olarak Vergi Dairesi’nden alınan damgalı sözleşmenin bir fotokopisi gereklidir.
Yabancı uyruklu kişilerin Kuzey Kıbrıs’ta kişi başına bir ev veya bir dönüm arazi edinmelerine izin verilmektedir. Evli çiftlere tek kişi muamelesi yapılır.
Gayrimenkul satın alırken sadece alıcının kimliği veya pasaportu gereklidir.
Satın alınan gayrimenkulün “Tapu Devir Bedeli” alıcı tarafından ödenmelidir. Bir tapu devri yapıldığında, Kuzey Kıbrıs Tapu Dairesi, Tapu Devir Harcı alır. İndirimli satın alınan gayrimenkulün satış bedelinin %3’ü kadar devir ücreti alıcının ilk gayrimenkul olması halinde ödenir.
Bu oran, daha önce indirimden yararlanan herkes için %6’dır.
Katma Değer Vergisi (KDV) ve Stopaj Vergisi de ödenmelidir. Alıcı, gayrimenkulün satış bedelinin %5’ini KDV olarak ödemekle yükümlüdür.
Satıcı, stopaj vergisini vergi dairesine ödemekle yükümlüdür. Bu oran, kâr amacı gütmeyen (sahibinin sahip olduğu) satıcılar için yüzde 3,5 iken, kâr amacı gütmeyen (yüklenici) satıcılar için yüzde 4’tür.
Kuzey Kıbrıs’ta üç çeşit gayrimenkul vardır;
TÜRK KOÇAN : 1974’ten önce Kıbrıslı Türklerin veya yabancı uyrukluların sahip olduğu ev, mülk ve işyerlerine verilen addır.
EŞDEĞER KOÇAN: 1974 yılında Güney Kıbrıs’taki evlerini terk etmek zorunda kalan ve Kuzey Kıbrıs’a yerleşen Kıbrıslı Türklere, Kıbrıs Rum Kesimi’nde bıraktıkları evleri karşılığında KKTC devleti tarafından Rum tarafında bıraktıkları evlerinin eşdeğeri gayrimenkul verildi. “Eşit” gayrimenkul satın alan Kıbrıslı Türkler, adanın Rum kesimindeki topraklarından vazgeçtiklerini ve KKTC devletinden “eşdeğer” gayrimenkullerinin tapusunu aldıklarını iddia eden belgeler imzaladılar. Muadili gayrimenkuller güvenli kabul edilmekte olup, her türlü alım ve satım yapılabilmektedir.
TAHSİS KOÇAN: KKTC vatandaşlarına veya 1974’ten sonra Türkiye’den göç edenlere KKTC devletinin askeri zaferine ödül olarak verilen, ülkeye yerleşmelerine ve hayatlarını sürdürmelerine olanak sağlayan gayrimenkul taslaklarıdır. Bu tapular KKTC hükümeti tarafından garanti edilmektedir ve sahipleri gayrimenkulün tam mülkiyetine sahiptir.
Kuzey Kıbrıs’ta arazi ve arsa alanı ölçmek için dönüm, evlek, fit (foot) ve metre birimleri kullanılmaktadır.
1 Dönüm = 4 evlek
1 dönüm = 1.338 m2
1 Dönüm = 14.400 ft2
1 Evlek = 334.5 m2
1 Evlek = 3600 ft2
1 m2 = 10,76 ft2
Noyanlar İnşaat hem özel projelerde hem de yap-sat projelerinde uzmanlaşmıştır.
Firmamız satın alma departmanı, teknik kadrosu ve çözüm ortakları ile arazi ediniminden anahtar teslimine kadar tüm süreçleri yapı peyzajından iç mimariye kadar yönetebilmekte ve denetleyebilmektedir.
Kuzey Kıbrıs’a yapılan tüm uçuşlar şu anda Türkiye üzerinden yapılıyor.
Evet, şirketimizden satın aldığınız mülkün ödemesini doğrudan Noyanlar İnşaat hesaplarına banka havalesi ile yapabilirsiniz. Muhasebe departmanımız talep üzerine hesap detaylarını sağlayacaktır.
Faturalarımızı ödemek için bir ödeme talimatı kullanabilir miyiz?
Otomatik ödeme talimatı ile satın aldığınız gayrimenkulün elektrik ve telefon faturalarını ilgili kurumların hesaplarına ödeyebilirsiniz. Su için belediyeye peşin ödeme yapabilirsiniz.
Satın alınan mülkün abonelik bedeli varsa ödeme yapmak için site yönetimi ile iletişime geçmelisiniz.
Gayrimenkulünüzü tescil ettirmek için İskele Belediyesi Emlak Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir. Kaşeli sözleşmeniz, tapu belgeniz ve kimliğinizi kanıtlayan herhangi bir belge (kimlik kartı veya pasaport) ile başvuru yapabilirsiniz. Emlak vergisi, evinizin m2’sine göre hesaplanır.
Elektriğinizin açılması için KIBTEK’e depozito ödemeniz gerekmektedir. Kimliğinizi kanıtlayan kaşeli bir sözleşme, tapu senedi veya başka herhangi bir kanıt ile başvurabilirsiniz.
KKTC vatandaşı iseniz veya KKTC vatandaşı kefiliniz varsa depozito ücreti 470 TL’dir. KKTC vatandaşı değilseniz ve kefiliniz yoksa depozito ücreti 1410 TL’dir.
Su sayacınızın bağlanması için İskele Belediyesi Su Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir. Başvurunuzu, kaşeli sözleşmeniz, her türlü kimlik belgeniz ve emlak kaydınızın veya makbuzunuzun bir kopyası ile yapabilirsiniz. 1976 TL su sayacı miktarıdır.
Evet yapabilirler. Türkiye İş Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Kuzey Kıbrıs’taki Türk şube bankalarından bazılarıdır.
Kıbrıs Vakıflar Bankası kamu bankası iken, özel sermayeli bankalar arasında Akfinans Bank, AlBank, Asbank, Capital Bank, Creditwest Bank, Kıbrıs Faysal İslam Bankası, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası, Limasol Türk Kooperatif Bankası, Yakın Doğu Bankası, Nova Bank, Universal Bank, İktisat Bankası ve Şeker Bank bulunmaktadır.
Diğer şeylerin yanı sıra konut, işyeri, tarla ve arazi, tapu harcına tabidir. Tüm gayrimenkul işlemleri için tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü oranında ücrettir.
Tapu Harcını Kim Öder: Tapu harcı, Bakanlar Kurulu kararına göre satıcı ve alıcıdan ayrı olarak tahsil edilir.
Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul sahibi olmak size orada yaşama hakkı vermez, ancak oturma hakkını elde etmek istiyorsanız size bir avantaj sağlar. Gayrimenkul sahibi, yasal bir sorunu olmayan ve gelirlerini doğrulayabilen yabancı uyruklular için bir yıllık, iki yıllık ve sınırsız oturma izni almaları standart bir prosedürdür. Belirli zamanlarda oturum açmaları gerekmez.
Yabancı uyrukluların (hem Türk hem de Türk vatandaşı olmayanlar) para kazanmak için satın aldıkları gayrimenkulleri kiralamak mümkündür.
Detaylı bilgi için +90 392 444 60 60 numaralı telefonu arayarak firmamıza ulaşabilirsiniz.
Politik değişimlere paralel olarak emlak fiyatları faiz oranlarından daha hızlı yükseldiği için bu en karlı yatırım stratejisidir. Nereden ev alırsanız alın, havalimanına, muhteşem kumsallara, çam ormanlarına ve limanlara çok güzel bir ortamda maksimum 35 dakikada ulaşabilirsiniz. Hoşgörülü, yardımsever ve anlayışlı insanlarla çevrili olacaksınız.
Evet. Kuzey Kıbrıs’ta ikamet için vize gereklidir.
Varışta, Birleşik Krallık ve diğer büyük Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına otomatik olarak üç aylık bir vize verilir.
Oturma izni için başarılı bir şekilde başvurduysanız, bu sürenin uzatılması (daimi olarak yerleşmeyi planladığınız anlamına gelir) sağlanabilir. Birçok kişi bir avukat tutar çünkü vize prosedürü uzun ve yorucu olabilir.
Yerel bir avukat tutmak zorunlu değildir, ancak daha önce belirtildiği gibi şiddetle tavsiye edilir.
Bir avukat, sabit bir ücret karşılığında yerel devlet dairelerindeki işlemleri bizzat denetleyecektir.
Ayrıca avukat, hem sizin hem de mülk geliştiricisinin Satış Sözleşmesini imzalamasını sağlayarak meşruiyetini ve gerçekliğini garanti eder.
Ev sahibi olmak için öncelikle izin almanız gerekir.
Türk Lirası, Kuzey Kıbrıs’ta en yaygın kullanılan para birimidir.
Büyük kentsel alanlarda ABD Doları, İngiliz Sterlini veya Euro gibi diğer önemli para birimleri kabul edilir.
Kuzey Kıbrıs’ın Greenwich Ortalama Saati’nden (GMT + 3) üç saatlik bir zaman farkı vardır.
Avrupa ve İngiltere’den Kuzey Kıbrıs’taki Ercan Havalimanı’na uçuşlar ile ülkeye deniz ve hava yoluyla kolayca ulaşılabilir. Gezginlerin araba kiralayabilecekleri veya Kuzey Kıbrıs’a bir servise binebilecekleri Güney Kıbrıs’taki Larnaka Havalimanı’na uçuşlar da mevcuttur. Türkiye ile Gazimağusa ve Girne limanları arasında günlük feribot seferleri yapılmaktadır. Bu feribotların mesafeyi kat etmesi yaklaşık üç saat sürüyor.
Dolmuş, Kuzey Kıbrıs’ta popüler bir ulaşım şeklidir. Bu dolmuş taksileri/minibüsleri, Girne ile Lefkoşa, Girne ile Gazimağusa ve Kuzey Kıbrıs’ta Gazimağusa ile Lefkoşa arasında gidip gelmektedir. Gün boyunca, Kuzey Kıbrıs’ın büyük şehirleri arasında sık sık otobüs seferleri vardır. 19.00’dan sonra toplu taşıma seferleri hafta sonları daha seyrek hale geliyor. Ne yazık ki, Güney Kıbrıs’a otobüs servisi yoktur, bu nedenle taksi veya araba kiralamak en iyi alternatiftir. Turistik yerlere toplu taşıma araçlarının azlığı göz önüne alındığında, araba kiralamanız şiddetle tavsiye edilir. Araç kiralama hizmetlerimize ihtiyacınız varsa lütfen bizimle iletişime geçin.
Kuzey Kıbrıs’ta elektrik 240 volttur ve üç üçlü fiş İngiltere’deki ile aynıdır.
Kuzey Kıbrıs’ta yazlar uzun ve sıcak, kışlar ise kısa ve hoştur. Adada yazlar tipik olarak 300 gün sürer ve sıcaklıklar 40°C’ye ulaşır. Belki daha da önemlisi, kışın ortalama 16°C olan deniz sıcaklığı tüm yıl boyunca ideal seviyededir.
Evet yapabilirsiniz. Size uygun bir zaman ayarlamak için lütfen +90 392 444 60 60 numaralı telefondan bize ulaşın.