Kuzey Kıbrıs seyahati hakkında genel bilgiler nelerdir?
Kuzey Kıbrıs’ı tatil, iş ve diğer amaçlarla ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, bu parça size değerli rehberler sunuyor.
Kuzey Kıbrıs’a gelen yabancı ziyaretçilere, Yabancılar ve Göçmenlik şartlarını yerine getirmeleri ve ülkeye giriş için uygun bulunmamaları koşuluyla, ziyaret amacına ve vize türüne göre 90 güne kadar vize verilebilir.
KKTC limanlarında ve sınır geçişlerinde izin verilen kalış süresi 180 günlük bir süre içinde 90 günü aşamaz. Ülkede 90 günden fazla kalan tüm yabancılar için oturma izni gereklidir.
Geçerli bir pasaport veya seyahat belgesi ile Kuzey Kıbrıs’a belirlenmiş liman ve sınır kapılarından giriş çıkış yapabilirsiniz.
Yabancılara verilen vize türü ve süresi, Göçmenlik Görevlileri tarafından seyahat belgelerine damgalanır. Yabancıların seyahat belgelerinde belirtilen tarihten sonra ülkede kalmalarına ve vizeyi verildiği amaç dışında kullanmalarına izin verilmez. Örneğin turist veya öğrenci vizesi üzerinde çalışmak vize ihlali olarak kabul edilir.

Kuzey Kıbrıs seyahati için hangi özel belgeler gereklidir?
Kuzey Kıbrıs’a gelen yabancı ziyaretçiler için gerekli seyahat belgeleri, uyruklarına ve bölgelerine göre değişiklik göstermektedir.
Kuzey Kıbrıs’a gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için:
- Geçerli bir Pasaport veya Kimlik Kartı.
Kuzey Kıbrıs’a gelen Avrupa Birliği ve Schengen Bölgesi Ülkeleri vatandaşları için:
- Geçerli bir Pasaport veya Ulusal Kimlik Kartı.
Kuzey Kıbrıs’a seyahat eden diğer ülke vatandaşları için:
- Geçerli bir Pasaport.
Kuzey Kıbrıs Seyahati yabancı ziyaretçiler için belgelerinin gerekli geçerliliği nedir?
- Kuzey Kıbrıs’ta büyükelçiliği, başkonsolosluğu veya temsilciliği bulunmayan ülkelerin vatandaşları ile AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs’a giriş için en az altı ay geçerli pasaport veya seyahat belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
- Kuzey Kıbrıs’ta büyükelçiliği, başkonsolosluğu veya temsilciliği bulunan ülkelerin vatandaşları ile AB ülkeleri vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs’a giriş yapabilmeleri için en az iki ay geçerli pasaport veya seyahat belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
Yabancıların Kuzey Kıbrıs’a giriş işlemleri nelerdir?
Giriş noktasında, yabancılardan Göçmenlik Memuru’na aşağıdaki belge ve bilgileri sağlamaları istenebilir:
- Kuzey Kıbrıs’ta amaçlanan kalış süresini sürdürmek ve anavatanına dönmek için yeterli mali kaynağın kanıtı.
- Kuzey Kıbrıs’ta konaklama kanıtı (otel ödeme makbuzu veya davetlinin adı ve adresi).
- Yabancı ziyaretçiler, ziyaret amaçlarını ikna edici bir şekilde doğru bir şekilde beyan etmelidir.
- Staj, kurs veya öğrenci değişim programı için seyahat ediyorsanız davet eden kurumdan resmi yazı.
- Yüksek öğrenim için seyahat ediyorsanız, üniversiteden resmi bir kabul mektubu.
- Aileyi ziyaret ediyorsanız, ziyaret ettiğiniz kişinin adını, adresini, telefon numarasını ve diğer iletişim bilgilerini içeren bir davet mektubu.
- Bir iş gezisi için seyahat ediyorsanız, Kuzey Kıbrıs’taki bir şirketten resmi davet mektubu.
- Turizm amaçlı seyahat ediyorsanız, 30 ila 90 günlük konaklamalar için rezervasyon veya kiralama belgesi.
Aynı şekilde Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a geçen yabancıların da yukarıda sayılan belge/bilgileri ibraz etmeleri gerekmektedir.

Kuzey Kıbrıs’a gelen yabancı ziyaretçiler için verilen vize türleri ve süreleri nelerdir?
TURİST VİZESİ NASIL ALABİLİRİM?
Ülkeye turistik amaçlı gelip otel veya başka bir konaklama tesisinde kalmayı planlayanlar ile bu amaçla konaklama yeri kiralayanlara 30 günlük vize verilebilir. Konaklama ücretini önceden ödediklerini kanıtlayabilirlerse 90 güne kadar vize verilebilir.
Kuzey Kıbrıs’a aile ziyareti için gelen ve davet edilen aile üyelerinin evinde kalanlara 60 güne kadar vize verilebilir. Resmi gezi, iş toplantısı, konferans, seminer, festival, fuar, sergi, spor, kültür ve sanat etkinlikleri, sağlık turizmi ve benzeri amaçlarla seyahat edenlere 90 güne kadar vize verilebilir.
KUZEY KIBRIS İÇİN STAJ, KURS, DEĞİŞİM PROGRAMI, HİZMET İÇİ EĞİTİM VİZESİ ALABİLİR MİYİM?
Staj, kurs, öğrenci değişim programları veya hizmet içi eğitim için Kuzey Kıbrıs’a gelmek isteyen yabancılar, resmi kabul mektuplarını ibraz etmeleri halinde 90 güne kadar vize alabilirler.
YABANCI OLARAK KUZEY KIBRIS’TA ÇALIŞMA İZNİ VİZESİ ALABİLİR MİYİM?
Yurt Dışı Çalışma İzinleri Kanununa uygun olarak ön izinle ülkeye giriş yapan yabancılara 30 gün süreyle verilmektedir. Kuzey Kıbrıs’ta Büyükelçiliği, Başkonsolosluğu, Konsolosluğu veya diğer Temsilciliği olmayan ülke vatandaşlarının çalışma izni vizesine başvurmak için en az iki yıl geçerli pasaporta sahip olmaları gerekir.
KUZEY KIBRIS’TA İŞ KURMA VİZESİ ALMAK MÜMKÜN MÜ?
İş kurmak amacıyla ülkeye gelen yabancılara, bunun için gerekli fonlara sahip olmaları halinde 30 günlük vize verilebilir.

Kuzey Kıbrıs’ta yabancı olarak ne tür oturma izni vizesi alabilirim?
Ülkeye giriş yapan yabancıların vize türlerine göre başvurabilecekleri farklı oturma izni kategorileri bulunmaktadır.
- Aile İkamet İzni Vizesi: Aile ikamet izni için başvuran yabancılara 90 günlük vize verilebilir.
- Taşınmaz Mülkiyeti Nedeniyle Vize: Ülkede taşınmaz mal sahibi olduğunu gösteren tapu belgesi bulunan kişilere 90 güne kadar vize verilebilir.
- Öğrenci İkamet İzni Başvurusu için Vize: Kuzey Kıbrıs’a öğrenci ikamet izni almak için gelen yabancılara resmi öğrenci kayıt veya ön kayıt mektubu ibraz etmeleri halinde 60 günlük vize verilebilir.
- Adli ve İdari Amaçlı Vize: Adli veya idari makamların talebi veya kararıyla ülkeye giriş yapanlara görev süreleri boyunca vize verilebilir.
- Bilimsel Araştırma Vizesi: Bilimsel araştırma yapmak için Kuzey Kıbrıs’a gelenlere araştırmaları süresince vize verilebilir.
- Kuzey Kıbrıs Üniversitesi Mezunları için Vize: 2 yıllık yükseköğretim programlarından mezun olanlara veya Kuzey Kıbrıs’ın 4 yıllık yükseköğretim programlarından herhangi birinde en az 3 yıl eğitim görmüş olanlara 30 günlük vize verilebilir.
Ayrıca buraya tıklayarak Kuzey Kıbrıs bölgesindeki tatil hakkında da bilgi edinebilirsiniz.