Kıbrıs’ta Emlak Satın Alma Süreçleri

Kıbrıs bölgesinde ev alma sürecine girdiyseniz, alım yapacağınız bölgeyi ve inşaat firmasını da seçtiyseniz artık prosedürler ile tüm devir işlemlerini halledebilirsiniz. Özellikle Türkiye vatandaşıysanız, yine de buradan bir ev satın almak istiyorsanız süreçleri iyi takip etmelisiniz. Sizlere Kıbrıs’ta emlak satın alma süreçleri hakkında bilgi vereceğiz.

Kıbrıs’ta Emlak Satın Alma Süreçleri

  • Sınırlamalar ve Haklar

Yabancı vatandaşların KKTC bölgesinde ev sahibi olmaları için, bazı sınırlamalar bulunmaktadır. Bu sınırlamalar yalnızca, emlak adeti ile ilgili olduğu için önünüzde sizlere engel olacak herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı olmayan herkes Kıbrıs bölgesinde 1 adet taşınmaz sahibi olabilmektedir. Ancak Trustees yardımıyla KKTC bölgesinde şirket kurarak daha fazla gayrimenkul sahibi olabiliyorsunuz.

  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Kıbrıs’tan Ev Alabilir Mi?

Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, eskiden beri birçok siyasi alanda birbirine bağlı kalmıştır. Geçmişten beri çok güçlü bağlar kurulsa bile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı buradan gayrimenkul alırken, yabancılara uygulanan prosedürler ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle Kıbrıs’ta emlak satın alma işleminden önce, yabancı uyruklu olarak değerlendirilebileceğinizi unutmamalısınız.

  • Yasal Danışmanların Desteğini Alın

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir gayrimenkul sahibi olmak istiyorsanız, birçok prosedür ile karşı karşıya kalacaksınız. Bu nedenle bilmediğiniz noktalarda size yardımcı olacak yasal danışmanlardan mutlaka destek isteyin. Yani KKTC bölgesinde görüşeceğiniz tecrübeli bir avukat, sizlere bu prosedürler karşısında yardımcı olacak ve her konuda dikkatli adım atmanızı sağlayacaktır. Kısacası Kıbrıs’ta emlak satın alma işlemlerinde yasal destek çok önemlidir.

  • Sözleşmeler ve Prosedürler

Kıbrıs’ta ev almadan önce, mutlaka satış sözleşmesi yapmanız gerekmektedir. Yapılan bu sözleşmeyle beraber satın aldığınız evin bir başkasına satılmasının önüne geçilecek ve sizin tüm haklarınız koruma altına alınacaktır. Satın aldığınız bir evi, inşaat şirketinin aracılığıyla alıyorsanız referansları da inceledikten sonra kararınızı verdiyseniz, %30 peşinat ödemelisiniz. Bu peşinat hem bir takım suiistimallerin önüne geçecek, hem de sizler için gayrimenkul alım izni çıkarılmasını sağlayacaktır. Ayrıca oturma izni başvurusunun önünün açılması için de peşinat önemlidir.

Sözleşmenizi yaptıktan sonra, bu sözleşmenin bir yasal gerekliliğe kavuşması gerekmektedir. Bunun için yapılan sözleşme tutarınızın 0,5’,i kadar pul ücreti ödemeniz gerekiyor. Pul ücretini KKTC Vergi Dairelerine yatırabilirsiniz. Bu işlemden sonra yapılan sözleşme yasal bir geçerlilik kazanacaktır. Sözleşme yalnızca kendi adınıza düzenlenmek zorunda değil. Bu sözleşme 2 veya 3 kişinin adına da düzenlenebilir.

  • Tapu Dairesi Kaydı

Satış sözleşmenizi yaptıktan sonra avukat aracılığıyla pasaportunuzu ibaret etmeniz gerekiyor. Tapu dairesi kaydınızı, sözleşmenizi yaptıktan sonra 21 gün içerisinde yaptırmalısınız. Sözleşmenizi, Tapu dairesine ibraz ettikten sonra alacağınız evde herhangi bir ipotek olup olmadığını ve satışa engel olup olmadığını da anlayabilirsiniz. Tapu dairesi kaydı bu konuda hayati önem taşımaktadır. Kıbrıs’ta emlak satın alma işlemi yapıyorsanız, mutlaka dikkat etmeniz alanlardan birisi de tapu dairesi kaydıdır.

kibrista-emlak-satin-alma-2
Kıbrıs’ta emlak satın alma
  • Bakanlar Kurulu Başvurusu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gayrimenkul satın almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar için, gayrimenkul alım izninin çıkarılması gerekmektedir. Bakanlar Kurulu’na izin için başvurunuzu, sözleşmenizle birlikte yapabilirsiniz. Başvuru numaranızı aldığınız andan itibaren süreç, sizler için ilerlemeye başlar. Ayrıca başvuru, sözleşme ile yapıldığı için bu süreçte seçmiş olduğunuz gayrimenkulün herhangi bir kişiye satılmasının da önüne geçilir.

Evinizi almak için konut kredisi kullanmayı düşünüyorsanız, izniniz çıktıktan hemen sonra kredi için imzanızı atabilirsiniz. Kredi başvurunuz kabul edilirse, gayrimenkulü satın aldığınız inşaat firmasına, para banka tarafından iletilmektedir. Avukat aracılığıyla yapacağınız bu işlemler çok zor görünse de basittir ve 40 ila 60 gün içerisinde sonuca kavuşur.

  • Satış Sürecinin Son Evresi

Tüm izinler ve prosedürler tamamlandıktan sonra, satış sürecinin son evresine giriş yapabilirsiniz. Bu aşamada satışı gerçekleştirmek isteyen satıcılar ve alımı yapan alıcılar tapu dairesinde bir araya gelmelidir. Devir işlemleri yapılacağı için kalan ödemenizi de yapmış olmanız gerekmektedir. Tapu dairesindeki devir işlemlerini siz yürütebilirsiniz ancak, meşgulseniz bu aşamada da avukatınız tüm işlemleri gerçekleştirebilir. Avukatınız, yani yasal danışmanınız işlemlerinizi bitirdikçe sizler de artık Kıbrıs’ta emlak satın alma sürecini tamamlamaya yakın olacaksınız.

  • Kuzey Kıbrıs’ta Oturum İzni

Kuzey Kıbrıs bölgesinde mülk satın alan bireylere, oturma izni sağlanıyor. Süreç biraz beklemeye dayansa da, herhangi bir zorlukla karşılaşmadan 1-2 ay içerisinde oturma izninize sahip olabilirsiniz. Oturum izni, taşınmaz alan insanlar için her yıl yenilenmektedir. Bu sayede her vatandaş, KKTC vatandaşı gibi tüm imkanlardan ve olanaklardan da faydalanabiliyor. Kıbrıs’ta emlak satın alma işlemlerinizi bitirdikten sonra oturum izni sorununu da ortadan kaldırabilir, evinizde gönlünüzce oturmaya başlayabilirsiniz.

Kıbrıs bölgesinde evinizi almadan evvel, mutlaka iyi bir inşaat firmasıyla görüştüğünüze emin olun. Ayrıca alacağınız evin kriterlerine karar vererek nasıl bir ev istediğinizi belirtin. Örneğin, uzun yıllar boyunca tatil yapmak istiyorsanız ve evinizi buna göre dizayn etmek istiyorsanız mutlaka turistik konumlardan evlere bakabilirsiniz. Deniz manzaralı, doğayla iç içe evler size hem ömür boyu tatil garantisi sağlar, hem de muhteşem bir huzur verir.

Ayrıca buraya tıklayarak, ev satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de detaylarıyla birlikte okuyabilirsiniz.

Compare listings

Karşılaştırmak