Kıbrıs Tarihi – Kıbrıs’ın Tarihsel Yolculuğu
Akdeniz bölgesinin incisi olarak bilinen Kıbrıs, günümüze birçok tarihi olayları yaşayarak gelmiştir. Geçmiş dönemlere Lüzinyan kralı ile başlayan Kıbrıs tarihi macerası, şuanda Avrupa Birliği’ne giriş yapan Kıbrıs adasına kadar uzanıyor. Farklı imparatorlukların başlangıcıyla birlikte Osmanlı himayesine de giriş yapan Kıbrıs, günümüzde Avrupa Birliği’ne de dahil olmuştur. Bu yazımızda, Kıbrıs’ın geçmişten bu yana yaşadığı gelişmeleri paylaştık.
Kıbrıs Tarihi Başlangıcı – Lüzinyan Kralı
Kıbrıs tarihine bakacak olursak, 26 Şubat 1489 yılına kadar göz atabiliriz. 26 Şubat 1489 tarihinde Kıbrıs bölgesinde Venedik Cumhuriyeti dönemi başladı. Tüm adanın hakimi olan Lüzinyan kralı Kornaro isimli bir Venedik soylusuyla evlenmişti. Ancak yıllar sonra kralın vefatının hemen ardından, adanın tek hakimi Venedikliler oldu. Venedikliler Kıbrıs adasına hakimken, fetih öncesinde tüm ada Hristiyan korsanların bir deposu haline gelmişti. Hristiyan korsanlar, Osmanlı Devleti’ne ait gemilere yaptıkları ataklarla da biliniyordu.

II.Selim’in Adaya Hakim Olması
Hristiyan korsanların hüküm sürmesinden sonra, Kıbrıs bölgesi 1570 – 1571 yılında II.Selim Osmanlı Devleti’nin hükümdarıyken, fethedildi. Bu fetih, 1 Temmuz 1570 tarihinde başladı ve 1 Ağustos 1571 yılında son buldu. Lala Mustafa Paşa’nın idaresindeki ordu ve Piyale Paşa emrindeki tüm donanma, Mağusa’yı da fethederek fethi sonlandırdı. Böylece Kıbrıs bölgesi, Osmanlı idaresine giriş yaptı.
Osmanlı idaresinde yaşamına devam eden ada, 93 harbinde kiralanma durumunu yaşadı. Rusya karşısında yenilen Osmanlı, Ruslara daha fazla ödün vermemek için 92.000 sterlin civarında bir meblağ karşılığında, adayı Birleşik Krallık’a kiraladı. Osmanlı mülkiyetinde olan ada, resmiyette Birleşik Krallık’a ait hale gelmişti.
Durum bu şekilde süregelirken, 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması’nın 21.maddesine göre Birleşik Krallık bölgesine ilhak tanındı. Bu antlaşmanın imzalanmasından 2 yıl sonra da, yani 1925 yılında ada, Kıbrıs Kraliyet Kolonisi ilan edildi. Bu gelişmenin hemen ardından adaya ilk kez Türkiye Cumhuriyeti konsolosu ataması yapıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin İlanı
1960 yılında resmi olarak kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, her iki tarafıyla her kurumda kendilerini temsil edecek güçlere ve sahipti. Bu nedenle 15 Kasım 1983 yılında Türk Federe Devleti, Self-determinasyon hakkından faydalanarak oylamaya girmişti. Oy birliğiyle birlikte alınan kararla beraber resmen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilmişti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanından hemen sonra kuruluş bildirgesini, ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş okumuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilan edilmesiyle birlikte Kuzey Kıbrıs, Yunanistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bu duruma tepki göstermiştir. BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) tarafından alınan bir kararla birlikte 18 Kasım tarihinde bağımsızlık kararı kınanmış, bu hareketi ayrılıkçı bir hareket olarak nitelendirmiştir.
Kıbrıs’ın meydana gelen bu niteliği, yıllar boyunca bir sorun olarak nitelendirildi. Birleşmiş Milletler altyapısındaki çalışmalar neticesiz kaldı ve hiçbir sonuç çıkarılamadı. Son olarak 1 Mayıs 2004 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, bir bütün halinde Avrupa Birliği’ne giriş yapmıştır. Kıbrıs tarihi, çok fazla olaydan meydana geldiği için, kesinlikle bilinmesi gereken bir tarihtir.
Ayrıca Kıbrıs gibi nadide bir bölgeyi ziyaret etmek istiyorsanız, mutlaka Kıbrıs mutfağını da incelemeniz gerekiyor. Buraya tıklayarak Kıbrıs mutfağı hakkında fikir sahibi olabilir, damak tadınıza hitap eden yemeklere göz atabilirsiniz.