Kıbrıs Şehirleri

Kıbrıs Şehirleri

Akdeniz’in incisi olarak adlandırılan ve en büyük üçüncü ada konumunda bulunan Kıbrıs, doğasıyla ve muhteşem havasıyla ziyaretçileri büyülüyor. Şehrinden şehire buram buram tarih ve doğallık kokan Kuzey Kıbrıs’ın tüm şehirlerini sizler için derledik. Bu şehirlerde hangi bölgeleri gezebileceğinizi de anlattık. Peki Kıbrıs şehirleri hangileridir ve hangi şehirde nasıl verimli zaman geçirilir? Sizlere Kıbrıs şehirleri hakkında genel bilgiler aktaracağız.

Gazimağusa
Kıbrıs Şehirleri – Gazimağusa

Kıbrıs Şehirleri – Gazimağusa

Gazimağusa, Kıbrıs’ın liman şehri olarak da bilinmektedir. Ayrıca şehre ilk giriş yaptığınız andan itibaren yüzlerce farklı mimari ve tarihi eserle karşılaşabilirsiniz. Şehrin en önemli özelliklerinden birisi de surlarla çevrili olması. 1489 yılında Lüziyanlılar tarafından yapılan ve ateşli silahların olmadığı bir dönemde inşa edilen bu surlar, yaklaşık 3 km uzunluğuna sahip.

Gazimağusa surlarının ortalarına doğru ilerlediğinizde muhteşem bir yapı olan St. Nicholas Kathedralini görebilirsiniz. Bu katedral bugünkü haliyle, Lala Mustafa Paşa Camii olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarihi yapının katedral olmasından hemen sonra, Osmanlı, Mağusa şehrini alınca katedralden camiye dönüştürülüyor. Doğal tasarımında minare olmayan bu muhteşem yapıya, yapının bütünlüğünü bozmadan da minare eklenmiş. Eğer Gazimağusa şehrini ziyaret ederseniz, surlara gitmenizi mutlaka önerebiliriz.

  • Gazimağusa’da Tarih Bitmiyor

Tıpkı bir açık hava müzesine denk olan Gazimağusa şehrinde de tarihi yapıların sonu gelmiyor. Özellikle surların olduğu bölgelere gittiğinizde Venedik Kraliyet Sarayı’nın kalıntılarını görebilir, St. Francis Manastırı ve St. George kilisesi gibi tarihi yerleri ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Gazimağusa, eski dönemlerde 365 kiliseye de sahipti.

  • Gazimağusa’da Hayat

Doğu Akdeniz Üniversite’nin bulunduğu Gazimağusa’da normal hayat ve gece hayatı çok hareketlidir. Özellikle yaz aylarında mekanlar fazlasıyla doluyken, sokak eğlencelerinin de olduğunu söyleyebiliriz. Surlarla çevrili olan ve eski bir tarihi andıran Gazimağusa’da restoranlar da genellikle eski görünümlü yapılara sahiptir. Bu nedenle nostaljik ve bir o kadar da hareketli alanlarda eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz.

Gazimağusa festivaller açısından da oldukça zengin bir bölgedir. Nisan aylarında düzenlenen ve her yıl tekrar edilen Mormenekşe Enginar Festivali birçok insanı bir araya getiriyor. Bunun yanı sıra Haziran ayında Uluslararası Mağusa Sanat ve Kültür Festivali, Ağustos aylarında da Yeniboğaziçi Pulya Festivali düzenlenmektedir. Festivallerde müzik, konser ve tiyatro gösterileri yer alırken buralarda eğlenmemek mümkün görünmüyor.

Liman kentine ayak basmışken sahilleri gezmemek olmaz. Eşsiz kumsallara ve tertemiz sahillere ev sahipliği yapan Gazimağusa da Palm Beach, Kocareis Plajı, Glapsides ve Silver Plajlarını ziyaret edebilirsiniz.

Girne
Kıbrıs Şehirleri – Girne

Kıbrıs Şehirleri – Girne

Girne, geçmişten bugüne kadar birçok tarihi olaya ve esere tanıklık etmiş mükemmel bir bölgedir. Eğer tarihe merakınız varsa, Girne bölgesinde de Gazimağusa’da olduğu gibi fazlasıyla tarihe doyacaksınız. Öncelikle tarih kokan ve at nalı siluetine benzeyen Tarihi Girne Limanı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi Girne Limanı, yakın zamana kadar ticareti faaliyetler için kullanılıyordu, ancak şu sıralarda yalnızca tarihi bir yapıyla kaldı. Bu bölgede Kıbrıs’ın eşsiz yemeklerinin ve mezelerinin tadına bakabilirsiniz.

  • Girne Tarihi Bölgeler

Girne, tıpkı Gazimağusa gibi birçok tarihi mekanı da bünyesinde barındırıyor. Özellikle Girne Kalesine gitmenizi öneririz. Muhteşem ve ihtişamlı görünümüyle tarihin atan kalbi olarak bilinen Girne Kalesi’nde birçok müze ve tarihi zindanlar bulunuyor. Venedik Kulesi, Sarnıç ve Kırnı Mezarları gibi birçok tarihi bölge, orada görebileceğiniz tarihi ortamlardan yalnızca birkaçıdır.

  • Bellapais Manastırı

Girne’de tarihi yerleri daha fazla görmek ve aynı zamanda bunu muhteşem Girne manzarasına karşı yapmak istiyorsanız, bir diğer ziyaret noktanız da Bellapais Manastırı olmalı. Beşparmak Dağları’nın eteklerinde bulunan bu harika manastır, Girne merkezine 6 km mesafededir. Ayrıca buradan muhteşem resimler çekebilir, tüm Girne’yi izleyebilirsiniz.

Bellapais Manastırı gezintisinden hemen sonra St. Hillarion Kalesini de ziyaret edebilirsiniz. Girne merkezine 10 km mesafede bulunan tarihi kale, sizlere yine eşsiz bir manzara sunacak ve muhteşem tarih kokusuyla sizi derinden etkileyecektir.

  • Girne’de Hayat

Girne bölgesinde hayat oldukça hareketli ve eğlencelidir. Özellikle gece hayatında birçok mekana girdiğinizde ortamların çok hareketli olduğunu görür, zaman kavramını ortadan kaldırarak sonsuz bir eğlenceli döngüye girebilirsiniz.

Gece hayatının yanı sıra, belirlene aylarda çeşitli festivaller de düzenleniyor. Mart ayında Tepebaşı Medoş Lalesi festivali ile eğlenebilir, farklı ortamlara tanıklık edebilirsiniz. Ayrıca festivaller yalnızca bununla da bitmiyor. Mayıs aylarında düzenli olarak Bellapais Uluslararası Müzik Festivali, Haziran aylarında Ozanköy Harnup Pekmezi Festivali, Lapta Turizm Festivali ve Esentepe Zerdali Festivali gibi festivaller de düzenleniyor. Yılın son festivali ise Ekim ayında Uluslararası Zeytinlik ve Zeytin Festivali olarak düzenleniyor.

Girne’de yılın büyük bir bölümünde sıcak havayı yaşamak mümkün. Bu nedenle yapacağınız ve katılacağınız etkinliklerin de ardı arkası kesilmiyor. Jet ski, tüplü dalış, Tarihi Girne Limanı’ndan hareket ederek Akdeniz gezintisi, deniz bisikleti, doğa yürüyüşleri ve yamaç paraşütü gibi aklınıza gelebilecek bütün etkinliklere katılabilirsiniz. Ayrıca Girne bölgesinde konaklama ve otel ücretleri de orta seviyededir.

Lefkoşa
Kıbrıs Şehirleri – Lefkoşa

Kıbrıs Şehirleri – Lefkoşa

Yüzyıllardır Kıbrıs’ın başkenti olan Lefkoşa, Kıbrıs şehirleri arasında en kalabalık ve yoğun şehir olarak bilinir. Geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Bizans dönemlerinden bu yana başkent statüsünü korumuştur. Dükler, şövalyeler ve Osmanlı valilerinin hüküm sürdüğü bu bölge, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin olduğu gibi, Rum Kesimi’nin de başkentidir.

1974 yılından itibaren Lefkoşa üç parçaya ayrıldı. Orta alanda Birleşmiş Milletler barış gücü bulunurken, iki yanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Rum Kesimi bulunuyor. Eşsiz bir tarihi barındıran Lefkoşa, aynı zamanda finansal açıdan da çok önemlidir. Finansal işlerin birçoğu başkentte yürütülürken, aynı zamanda birçok iş merkezi de bulunur.

  • Lefkoşa’da Nereler Gezilir?

Lefkoşa bölgesinde gezilecek yerleri merak ediyorsanız, kesinlikle iki çeşit bir gezinti yapacağınızı söyleyebiliriz. Çünkü Lefkoşa bölgesinde bulunan Venedik Surları kısmına giderseniz, Eski Lefkoşa bölgesini, kısaca tarih kokan yerleri gezmiş olursunuz. Tarih kokan Eski Lefkoşa bölgesini gezdikten sonra, daha canlı bir hayatı olan Yeni Lefkoşa bölgesine geçiş yapabilirsiniz.

Eski Lefkoşa bölgesinde bulunan Venedik Surları, Lefkoşa şehrini Osmanlılardan korumak için yapılıyor. Ancak, surların bittiği esnada bölge Osmanlı himayesine geçiyor.

  • Büyük Han Gezintisi Yapın

Selimiye Camii’nin ilerisinde bulunan Büyük Han, mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi bir mekandır. Kıbrıs’ın en önemli eserlerinden birisi olan Büyük Han, aynı zamanda Osmanlı eseridir. İçerisinde 68 odası bulunan ve iki katlı bir büyüklüğe sahip olan Büyük Han, 157 yılında Muzaffer Paşa tarafından yaptırıldı. Muzaffer Paşa, o dönemlerde Osmanlı valisiydi.

Konaklama, barınak ve hapishane olarak da kullanılan Büyük Han’a ilk adım attığınızda muhteşem tarih kokusunu alacak ve kendinizi farklı hissedeceksiniz.

Büyük Han ziyaretinizin yanı sıra, bu bölgede gezebileceğiniz birçok tarihi mekan da bulabilirsiniz. Bunlardan bazılarına örnek verecek olursak Kumarcılar Hanı, Derviş Paşa Konağı, Turunçlu Camii, Sarayönü Camii, Büyük Hamam, Saçaklı Ev ve Mevlevi Tekkesi’nden bahsedebiliriz.

  • Lefkoşa Festivalleri ve Gece Yaşamı

Kıbrıs’ın diğer bölgelerinde olduğu gibi Lefkoşa bölgesinde de belirli zamanlarda festivaller düzenlenmektedir. Nisan ayında Yiğitler Yaban Enginarı Festivali, Eylül ayında Uluslararası Kıbrıs Tiyatro Festivali ve Ekim ayı içerisinde Surlariçi Jazz Festivalleri de yapılmaktadır.

Lefkoşa gece yaşamı, turistik açıdan fazlasıyla önem taşıyor. Öğrenci yoğunluğunun fazla olmasıyla beraber, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebileceğiniz onlarca mekan bulmak mümkün. Sizler de Kıbrıs’ın kalbi Lefkoşa’da sabahlara kadar özgürce eğlenebilir, dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz.

İskele
Kıbrıs Şehirleri – İskele

Kıbrıs Şehirleri – İskele

Dinginlik, sakinlik ve kumsalların kalbi olan İskele, günümüzde Kıbrıs bölgesinin en turistik bölgesi diyebiliriz. Muhteşem bir doğa manzarası olan ve doğayla iç içe olan bölgede, adeta altın kumsallar var. Kıbrıs’a kısa veya uzun ziyaret maksatlı geldiyseniz, İskele bölgesine gitmeden ülkeden ayrılmak sizin için büyük kayıp olacaktır.

Karpaz Yarımadası’nı kapsayan İskele bölgesi, ülkenin en sessiz ve en sakin bölgesidir. Kıbrıs’ın kültürünü yakından tanımak adına burada bolca vakit geçirebilir, deniz dalgalarıyla muhteşem bir şekilde terapi bile görebilir, aynı zamanda tarihi de yakından inceleyebilirsiniz.

  • İskele’de Gezilecek Yerler

İskele bölgesi, manzarasıyla ve altın kumsallarıyla herkesi büyülerken gezilecek birçok mekana da ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs’ın diğer bölgelerinde olduğu gibi, İskele bölgesinde de tarihle burun buruna gelmek mümkün. Muhteşem bir tarihe tanıklık ederek, aynı zamanda dingin bir ortamda bulunmak istiyorsanız, ilk etapta manastırları ziyaret edebilir, sonrasında ise kiliseleri, mezarları ve kaleleri ziyaret edebilirsiniz.

Ziyaret edilecek noktalardan birisi de Panaghia Theodokou Kilisesi İkon Müzesi’dir. 12.yüzyıllardan beri bu bölgede bulunan Müze, Bizans dönemine kadar uzanmaktadır. Ayrıca, St. James Kilisesi de bölgede en dikkat çeken tarihi alanlardan birisidir. Yapılışının kime ait olmadığı bilinmiyor ancak, geçmişinin 15.yüzyıllara kadar dayandığı tahmin ediliyor.

Şehir merkezine 21 km uzaklıktaki Kantara Kalesi de bizleri farklı bir duruşla ve görevle karşılıyor. Kantara Kalesi 10.yüzyıllara kadar dayanan eski bir oluşuma sahip. Yüksekliği 700 metre olan ve adeta denizi selamlayan kalenin, gözetleme amacıyla yapıldığı biliniyor.

İskele bölgesinde buna benzer birçok tarihi alanı ziyaret edebilirsiniz. Ancak vaktinizin çoğunu altın kumsallarda geçireceğinize eminiz. Bu kumsallarda ailenizle, sevdiklerinizle muhteşem zaman geçirebilir, denizin en güzel kıvamda olduğu zamanlarda da keyifle yüzebilirsiniz. Kıbrıs’a gelen turistler genellikle İskele bölgesini tercih ederken, birçok lüks konaklama yeri de İskele bölgesinde yer alıyor. Ayrıca çok uygun fiyatlara konaklamalar yapabileceğiniz gibi, manzarayla birlikte bambaşka duygulara girebilir ve bu anları asla unutamazsınız.

  • İskele’de Yaşam

İskele bölgesinde yaşam özellikle yaz aylarında fazlasıyla hareketlidir. Genellikle turist akınının yer aldığı bu bölge, turizm açısından da çok önemlidir. Manzarasıyla, tertemiz sahilleriyle ve muhteşem altın kumsallarıyla turistlerin yoğun olduğu dönemler, kendinizi bir kalabalığın içerisinde bulabilirsiniz. Ancak mekanın güzelliğinden olsa gerek, bu kalabalıktan asla sıkılmaz ve ayak uydurmaya başlarsınız. Hal böyle olunca günlerin nasıl geçtiğini anlamadan dolu dolu ve muhteşem bir tatil yapabilirsiniz.

Güzelyurt
Kıbrıs Şehirleri – Güzelyurt

Kıbrıs Şehirleri – Güzelyurt

Kıbrıs’ın narenciye kokulu bölgesi olan Güzelyurt, gerçekten de tam bir doğa harikası diyebiliriz. Narenciye kokularının doğayla birleştiği bu ortamda, ciğerlerinizi tertemiz havayla doldurabilir ufak esintilerle huzur bulabilir ve zihninizde harika bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Güzelyurt’un da diğer bölgelere göre kendi özellikleri vardır. Peki, Güzelyurt genel anlamda nasıl bir bölgedir?

  • Güzelyurt Tarihi

Güzelyurt şehrine, 1974 yılından beri Güzelyurt deniyor. 1974 öncesinde Güzelyurt bölgesinin ismi Omorfo idi. Neolitik dönem ve Tunç Çağları arasında ilk yerleşimi oluşturulurken, kentin Spartalılar tarafından Afrodit için kurulduğu iddia ediliyor. Net bilgiler olmamakla beraber, bu varsayımlar yalnızca günümüze kadar gelmiş bulgular sayesinde yapılıyor.

  • Güzelyurt Festivalleri ve Gezilebilecek Yerler

Güzelyurt bölgesinin de, tıpkı diğer bölgeler gibi kendine has gezilecek yerleri, festivalleri ve harika bir huzuru vardır. Öncelikle festivallere bakacak olursak, Güzelyurt’ta Güzelyurt Portakal Festivali’ne örnek verebiliriz. Turist akımının en çok olduğu dönemlerde yapılan bu festivalde narenciyeler ve huzur veren narenciye kokuları, kentin tüm alanına yayılıyor. Bununla beraber festivalde çeşitli gösteriler ve müzik şölenleri de bulunuyor.

Güzelyurt bölgesinin gezilecek yerlerine değinelim. Öncelikle bu bölgeye girdiyseniz ve harika tarihi kalıntılar görmek istiyorsanız, ilk etapta kentin 5 km uzağında bulunan Toumba Tou Skourou yerleşim yerine gidebilirsiniz. Milattan önce 1500’lü yıllarda oluşturulan yerleşim yeri, Egeli tüccarlar tarafından kurulmuştur. 1970’Li yıllarda yapılan arkeolojik çalışmalarla beraber çok sayıda altın, gümüş kil ve bronz eserler de bulunmuştur.

Güzelyurt’ta gidebileceğiniz bir diğer yer ise Piyades Tapınağı’dır. 3.500 yıl öncelerden kalan ve adanın en eski kalıntısı olarak bilinen Piyades Tapınağı, Hisarköy civarında bulunmaktadır.

Kıbrıs bölgesinde ilk defa kullanılan raylı sistemleri de Güzelyurt bölgesindeki Tren İstasyonunda görebilirsiniz. Tren İstasyonu, günümüzde herkesin ilgisini çeken en eski tarihi kalıntılardan biridir. Burada ilk demiryolu araçlarını görebilir, lokomotifleri ziyaret edebilirsiniz.

  • Güzelyurt’ta Konaklama ve Doğa

Güzelyurt, doğasıyla da harika bir bölgedir. Bölgede endemik bitki türleri yetişirken, çok sayıda orkide türüne de rastlayabilirsiniz. Ayrıca adaçayı, kekik ve medoş lalesini burada bulabilmeniz mümkün. Çok sayıda narenciye bulunan Güzelyurt’ta sürekli olarak narenciye ürünlerini görebilir, hatta dalından kopararak tadabilirsiniz.

Güzelyurt bölgesinde konaklamak için pek fazla imkan bulunmasa da, birbirinden güzel deniz manzaralı otellerde konaklama yapabilirsiniz. Bu otellerde denizin keyfini çıkarabilir, manzaranın huzuruyla uyuyup uyanabilirsiniz. Ayrıca kano, bisiklet turu ve dalış gibi aktiviteler yapabilir, bölgede bulunan diğer aktiviteleri de keşfederek katılım sağlayabilirsiniz.

Lefke
Kıbrıs Şehirleri – Lefke

Kıbrıs Şehirleri – Lefke

2016 yılında Güzelyurt’tan ayrılan ve artık bağımsız bir bölge unvanını kazanan Lefke, uzun yıllardan beri birçok turiste ev sahipliği yapıyor. Kuzey Kıbrıs’ta ayrı bir turistik lokasyon olarak bilinen Lefke, tertemiz bir havaya, huzurlu bir ortama ve çeşitli meyve bahçelerine de ev sahipliği yapıyor.

  • Lefke Tarihi

Büyük İskender’in generallerinden birisi olan Lefkon, Lefke ile isim benzerliğine sahip. Varsayımlara göre Lefke adı, general ismi olan Lefkon’dan geliyor. Milattan önce 300 yılında, bu bölge Lefkon’a düğün hediyesi olarak armağan edilmiş. Bu yıllardan sonra halk dilinde Lefkon ismi, Lefle ismine dönüştürülmüş ve günümüze kadar Lefke ismiyle kendini göstermiştir. Lefke’de yaşayan imparatorluklara bakacak olursak Bizans, Venedik ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmış diyebiliriz. Ayrıca bu bölgede bol su kaynağı bulunur, aynı zamanda muhteşem bir bakır madeni kaynağıdır.

  • Lefke’de Gezilecek Yerler

Geçmişten bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Lefke’de, birçok tarihi alan bulunuyor. Özellikle bu bölgeye geldiğinizde ilk ziyaretinizi Soli Harabeleri’ne yapabilirsiniz. Sahil bölgesinde bulunan ve Lefke Merkez’e 8 kilometrelik mesafede yer alan Soli Harabeleri, bu kentin en eski kalıntısıdır. Atinalılar tarafından kurulan Soli Harabeleri’nin, Truva Savaşları’nın bitiminde sonra kurulduğu rivayet ediliyor.

Eski tarihlerde ve özellikler Roma döneminde açık hava tiyatroları da vardı. Lefke’ye gittiğinizde bu tiyatroları hala görebilir, muhteşem Roma mozaiklerine tanıklık edebilirsiniz.

Vouni Saray’ından bahsedecek olursak, kentin en eski kalıntılarından birisi diyebiliriz. Vouni Sarayı, 250 metre yükseklikte ve Soli Antik Kenti’nin batı kısmında yer almaktadır. Yapılan arkeolojik değerlendirmelere göre Vouni Sarayı, Güzelyurt Körfezi’ni gören muhteşem bir saraymış. Ancak, Soli halkı bu sarayı M.Ö 380’Li yıllarda yakınca, bir daha yenilenmemiş ve hiç restore edilmemiş. Sarayın iç kısmı araştırıldığında ise erzak depolarına, kraliyet odalarına ve hamamlara ulaşılıyor.

Vouni Sarayı’na yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde, bir hazine bulunuyor. Bu hazine açıldığı zaman, içerisinde çok sayıda altınlar, gümüşler, bilezikler ve madeni paralar bulunmuş.

Vouni Sarayı’nı gezdikten sonra, şehrin hemen 3 kilometre ötesinde bulunan Şeyh Nazım Dergahı ve Türbesini gezebilirsiniz. Şeyh Nazım, İslam tarihi ve tarikatları arasında önemli bir değere sahiptir.

  • Lefke Bölgesindeki Tarih

Lefke, çok eskiden beri farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için buradaki tarih hiç bitmiyor. Gezilecek yerler arasına Osmanlı ve Lefke Konaklarını, Su Kemerlerini, Kırmızı Liman’ı ve Tarihi Su Deposu’nu ekleyebilirsiniz. Ayrıca buraya kadar gelmişken, Vezir Osman Paşa Türbesi’ni, Piri Mehmet Paşa Türbesi’ni ve Cengiz Topel Anıtını ziyaret edebilirsiniz.

Bütün bunların yanı sıra Acendu Çeşmesini, Venedik Su Sarnıcı’nı, CMC-5 Lokomotifini ve Gemikonağı Göleti’ni de ziyaret defterinize ekleyebilirsiniz.

  • Lefke’nin Rekorlar Kitabına Giren Asması

Yeşilırmak bölgesinde yer alan ve yüzlerce yıldır Lefke’de bulunan asma ağacı, Rekorlar Kitabı’na girdi. Bu asma 85 cm kalınlığıyla görenleri etkiliyor ve bütün heybetiyle ziyaretçilerini karşılıyor. Bunun haricinde yüzyıllardan beri burada bulunan tarihi asma, muhteşem bir şekilde her yıl en az 3 ton üzüm hasadı da sağlayabiliyor.

Kıbrıs şehirleri konusunun yanı sıra, mutfağına da göz atmak isterseniz buraya tıklayarak Kıbrıs mutfağını ve özgün yemekleri inceleyebilirsiniz.

Compare listings

Karşılaştırmak