Kıbrıs'ta nasıl gayrimenkul sahibi olabilirsiniz, belgeler ve izlenmesi gereken yol ile ilgili merak ettikleriniz.
Satın alınacak emlak seçildikten ve fiyat konusunda satıcı firma ile anlaşıldıktan sonra, alıcı ve satıcı arasında; satış fiyatı, ödeme ve teslimat koşulları, emlağın detayları gibi hususları içeren bir satış sözleşmesi imzalanır.
KKTC vatandaşı olmayan kimselerin Kuzey Kıbrıs ‘ta emlak satın alabilmeleri için KKTC Devletinden “Emlak Alım İzni” çıkartmaları gerekmektedir. Bu süreç 3 – 6 ay içerisinde tamamlanmaktadır.
İlaveten Satış Sözleşmesi imza tarihinden itibaren 21 gün içinde Tapu Dairesine kaydettirilmesi gerekmektedir.
Satılmış olan emlakin hiçbir şekilde üçüncü şahısların tasarrufuna veya mülkiyetine geçmeyeceğine dair alıcı sözleşmesini Tapu Dairesine kaydettirir ve mülkiyet hakki hukuki açıdan da yasallık kazanır.
Pullanmış mukavelenin Vergi Dairesinden mühür vurulmuş bir fotokopisinin tarafımıza iletilmesi gerekmektedir.
İlaveten Katma Değer Vergisi (KDV) ve Stopaj vergisi ödenmektedir . KDV miktarı alıcı tarafından ödenip, gayrimenkulün satış değerinin %5’i kadardır.
Stopaj Vergisi ise satıcı tarafından Vergi Dairesi’ne ödenir. Kar amacı güden satıcılar (müteahhit) için %4 olan bu oran, kar amacı gütmeyen (sahibinden) satıcılar için ise %3,5 tir.
KKTC’de 3 çeşit emlak türü vardır. Şöyle ki;
TÜRK KOÇANI: 1974 yılı öncesinde Kıbrıslı Türklerin veya yabancı uyruklu şahısların sahip olduğu konut, arazi ve işyerleri için verilen koçan türüdür.
EŞDEĞER KOÇAN: 1974 yılında Güney Kıbrıs ‘taki gayrimenkullerini bırakarak Kuzey Kıbrıs ‘a göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türklere, KKTC devleti tarafından Rum tarafında bırakmış oldukları gayrimenkuller karşılığında, orada sahip oldukları mülkün eş değerinde olan gayrimenkuller verilmiştir. Eşdeğer gayrimenkullerini alan Kıbrıslı Türkler, Rum kesiminde kalan arazilerinden feragat ettiklerine daire belgeler imzalayarak “Eşdeğer” gayrimenkullerinin koçanlarını KKTC devletinden almışlardır. Eşdeğer Koçanlı gayrimenkuller güvenli olarak değerlendirilir ve her türlü alım / satımı yapılabilmektedir.
TAHSİS KOÇAN: KKTC devleti tarafından savaşta gösterilen başarıya ödül olarak KKTC vatandaşlarına veya 1974 sonrasında Türkiye’den gelen kişilere ülkeye yerleşip hayatlarını sürdürebilmeleri için verilmiş gayrimenkullerin koçanlarıdır. Bu koçanlar, KKTC devleti garantisi altındadır ve sahipleri gayrimenkuller üzerinde tüm mülkiyet hakkına sahiptirler.
Kuzey Kıbrıs’ta arazi ve arsa alan ölçümlerinde dönüm, evlek, ayak(feet) ve metre birimleri kullanılmaktadır.
1 Dönüm = 4 evlek
1 Dönüm = 1.338 m2
1 Dönüm = 14.400 ft2
1 Evlek = 334,5 m2
1 Evlek = 3600 ft2
1 m2 = 10,76 ft2
Emlak Kaydınızı yapmak için İskele Belediyesi Emlak bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Pullu sözleşmeniz, tapu kaydı ve kimlik bilgilerinizi gösteren herhangi bir belge (kimlik kartı veya pasaport) ile başvuru yapabilirsiniz. Emlak Vergisi, evinizin m2si üzerinden hesaplanır.
Elektriğinizin açılması için KIBTEK’e depozito ödemeniz gerekmektedir, pullanmış sözleşme, tapu kaydı ve kimlik bilgilerinizi gösteren herhangi bir belge ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
KKTC Vatandaşıysanız veya KKTC vatandaşı kefiliniz varsa depozito ücreti 470 TL’dir. Eğer KKTC vatandaşı değilseniz ve kefiliniz de yoksa depozito ücreti 1410 TL’dir.
Su sayacınızı bağlatmak için İskele Belediyesi Su bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Pullu sözleşmeniz, kimlik bilgilerinizi gösteren herhangi bir belge ve emlak kaydı veya makbuzu ile başvuru yapabilirsiniz. Su sayacı tutarı 1976 TL’dir.
Evet açabilirler. Kuzey Kıbrıs’ta Türkiye şube bankalarından Türkiye İş Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türk Ekonomi Bankası bulunmaktadır.
Kamu Bankası Kıbrıs Vakıflar Bankası olmakla birlite özel sermayeli bankalardan bazıları ise Akfinans Bank, AlBank, Asbank, Capital Bank, Creditwest Bank, Kıbrıs Faisal İslam Bankası, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası, Limasol Türk Kooperatif Bankası, Near East Bank, Nova Bank, Türk Bankası, Universal Bank, İktisat Bank, Şeker Bank’tır.
Tapu Harcı: Konut,iş yeri,arsa,tarla,arazi vb. Satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü olarak hesaplanan bir harçtır.
Tapu Harcını Kim Öder: Bakanlar kurulu kararınca satıcı ve alıcıdan ayrı ayrı gayrimenkülün binde 20 (%2) si alınır.
Kuzey Kıbrıs’ın gayrimenkul sahibi olmak, doğrudan oturma hakkı kazandırmaz ancak oturma hakkı almak isteyenlerin gayrimenkulü olması avantajdır. Gayrimenkulü olan kişilerin hukuki sorunları yok ise ve gelirlerini kanıtlayabiliyor oldukları takdirde, önce 1 yılık oturma izni alır, ardından 2 yıl ve onun ardından sınırsız oturma izini almaları olağan bir süreçtir.Yabancı uyruklu kişilerin Kuzey Kıbrıs’ta emlak satın almaları için oturma veya çalışma iznine veya belli sürelerde Giriş Çıkış yapma ihtiyaçları yoktur.
Yabancı uyruklu kişiler (TC vatandaşları ve diğer vatandaşlar) tarafından satın alınan gayrimenkullerin gelir elde etmek amacıyla kiralanması mümkündür.
Daha fazla bilgi almak için +90 392 444 60 60 numaralı telefondan şirketimize başvurabilirsiniz.
Politik gelişmelere paralel konut fiyatları devamlı, faizler üzerinde bir artış göstermekte olduğundan en karlı yatırım aracıdır. Çok güzel bir ortamda, hava alanına, eşsiz güzellikteki plajlarına, çam ormanlarına, limanlara nereden konut alırsanız alın en fazla otuz beş dakika bir mesafede ulaşacaksınız. Hoşgörülü, yardımsever, anlayışlı bir sosyal ortam içinde yaşam süreceksiniz.
Evet. Kuzey Kıbrıs, ikamet statüsü için vize gerektirir.
İngiltere’den ve diğer büyük Avrupa ülkelerinden gelen kişiler, varışta otomatik olarak 3 aylık vize alırlar.
Oturma iznine başarılı bir şekilde başvurmanız şartıyla (kalıcı olarak yerleşmeyi planladığınız anlamına gelir), bu sürenin uzatılması verilebilir.
Tipik olarak, vize süreci uzun ve yorucu olabileceğinden, birçok kişi bir avukat tutmayı tercih eder.
Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.